Viktig informasjon vedrørende bensindrevne motorer om endring i bensinkvaliteten, fra blyfri 95 til E5:

Frem til noen få år siden var all bensin i Norge etanolfri. Nå er det imidlertid en endring i bensinkvaliteten grunnet myndighetenes pålegg til drivstoffleverandørene som i korte trekk går ut på at minimum 5% av alt drivstoff skal være fornybart. Denne endringen er i dag innført over mesteparten av landet og vil si at 95 oktan bensin inneholder inntil 5 % etanol. I all hovedsak vil E5 være uproblematisk for båtmotorer. Slanger og pakninger på nyere motorer skal tåle E5 bensin, men det skader aldri å sjekke litt ekstra for lekkasjer i drivstoffsystemet. For selve motoren vil ikke E5 medføre problemer av noen art.

Vann og etanol er godt blandbare. I marine miljøer er det ikke akkurat mangel på vann så her er det viktig å være på vakt. Vann kan trekke ut etanolen fra bensin med den følge at bensin ikke lenger har de egenskapene den skal ha. Vann vil også fremskynde dannelsen av eddiksyre under langtidslagring.

Den største utfordringen med etanol er lagring over lengre tid, for eksempel over vinteren. Grunnregelen for lagring av bensin er at den skal lagres så kjølig som mulig på godkjente, helt fulle, helt tette og helt ugjennomsiktelige tanker. Lys, temperatur og damplekkasje er med andre ord bensinens verste fiende ved lagring. Dette gjelder for all bensin, både med og uten etanol. Men når det er sagt medfører etanol en ekstra utfordring. Etanol kan som sagt ta opp vann og etanol kan dekomponere under langtidslagring og danne eddiksyre. Det finnes dog tilsetningsstoffer som forhindrer dekomponering av etanol som fåes kjøpt under navnet fuel stabilizer.

Vi anbefaler på det sterkeste at dette tilsetningsstoffet blir tilsatt båtens fulle bensintank før lagring. Også er det jo svært viktig da, at denne blandingen faktisk har passert gjennom alle filtre og frem til motoren. Og det betyr i praksis at motoren faktisk må kjøres i opptil en time etter behandling, men dette avhenger selvfølgelig av turtall og belastning.

Postadresse:
Deør Vei 67, 1555 Son

Telefon:
+47 900 81 707

post@marineteknikk.no